Szolgáltatásaink 

 

A természettel együttműködni sokféleképpen lehetséges.

Szolgáltatásaink alapja, hogy megtaláljuk az Önnek és Kertjének/Gazdaságának legmegfelelőbb ökológiai gazdálkodási formát.  Otthonosan mozgunk a különböző ökológiai mezőgazdasági irányzatok között, a mi feladatunk hogy ezek elemeit a táj, a környezet adottságainak és a kert funkciójának figyelembe vételével a lehető legjobb arányban vegyítsük.

Hagyományos tájhasználat, Alkalmazkodó Gyümölcsészetet, Permakultúra, Biodinamikus gazdálkodás,Erdőkertek- Agro-erdészeti rendszerek, Pro Silva erdőgazdálkodás módszerei, Gertrud Frank, Masanobu Fukuoka, MélymulcsAnasztázia kertek.

Kerttervezés

Hagyományos magyar kert

A kert lehetőségeihez mérten gondosan összeválogatjuk azon növényeket, melyek egyetlen egy hagyományos magyar paraszti portáról sem hiányozhattak.  Legyen szó előkertről, a ház körüli ágyásról, vagy egy színes foltról a veteményesben, kora  tavasztól késő őszig folyamatos virágzási sort állítunk össze Önnek Nagyanyáink kedvenc virágaiból.

Gyógynövényes –

Zöldséges, konyhakert tervezés

Önnek csak meg kell adnia a család kedvenc zöldségeit, melyekre a tervezésnél nagyobb hangsúlyt fektetünk, a növénytársítások, vetésforgók összeállítása, tápanyag utánpótlási terv már a mi dolgunk, legyen szó a   balkonoktól az emelt-ágyásokon át akár a nagyobb mélymulcsos veteményesekig. A manapság divatos tájidegen díszkert helyett vegye körbe magát mutatós veteményessel, így nem csak a befektetett energia lesz kevesebb, de míndig kerül friss biozöldség az asztalra.

Gyümölcsös telepítési terv

“Legyen újra erdő a falu, gyümölcsfa erdő”

Összeállítjuk a táj természeti adottságaihoz leginkább alkalmazkodó, az Ön és a gyümölcsfák igényeit maximálisan figyelembe vevő, régi magyar gyümölcsfajtákból álló fajtasort.Kérésére minél jobban széthúzzuk a gyümölcsérést, a folyamatos friss gyümölcsellátás érdekében, vagy munkacsúcsokat alakítunk ki, ha inkább lének, pálinkának, befőttnek, lekvárnak vagy aszalva szeretne több gyümölcsöt feldolgozni.

Madárbarát kert

Meglátásunk szerint a tökéletes kertélményhez nem csak a színek illatok harmónikus kavalkádja de az állandó csodálatos füttykoncert is hozzátartozik. Kertészeti munkánk során tervezéstől fenntartásig nagyon fontos számunkra kerti madaraink kényelme. Segítünk megszerezni a rég vágyott Madárbarát Kert tanúsítványt az MME-től.

Pillangócsalogató kert

Megfelelő növénytársítassal a környék összes gyönyörű pillangóját kertjébe csalogatjuk!

Kertépítés

Tájbaillő természetes anyagokból vállaljuk kertek teljes körű generál kivitelezését a földmunkától, szárazon rakott terméskő támfalaktól a szakszerű faültetésen át a különböző kerti építményekig. Ökológiai élőhelyteremtés mesterfokon!

Ácsmunkák

Pergola, terasz, szaletli, fa lépcső, kerti faház. Minden ami ácsmunka.

Tűzterek

Kerti tűzrakó, kenyérsütő kemence, füstölő kemence, grill, aszaló kemence, katlantűzhely, takaréktűzhely cserépkályha. A családot szeretné ellátni kenyérrel vagy az egész falut? Kissebb összejöveteleket tart vagy háromszázfős esküvőkre szeretne sütni főzni kertjében? Szakács szaktanácsadónk bevonásával tervezzük meg az igényeit legjobban kiszolgáló kerti konyhát.

Kertfenntartás

Szakszerű ökológiai szemléletű kertfenntartás, szerves tápanyagutánpótlás, bio- növényvédelem.

Madárbarát bozót igazítás/gyérítés, pillangó és rovarbarát kaszálás, fűnyírás.

Növényvédelem

Munkánk során kizárólag a , Biokontroll által biodinamikus gazdaságokban engedélyezett növényvédő szereket használunk.  Egy holisztikus szemlélettel művelt, ökológiai kapcsolatokra támaszkodó kert növényvédelmének célja a növények egészséges fejlődéséhez, vitalitásához szükséges feltételek biztosítása és a kár- valamint kórokozó szervezetek jelenlétének olyan szinten tartása, mely jelentős gazdasági károkat nem okoz, viszont biztosítja az ökoszisztémában betöltött szerepük kiteljesedéséhez szükséges feltételeket.    A növényvédelem nem határolódik el élesen, hanem beágyazódik az élőhely védelemi és természetvédelmi intézkedések közé.                                                                            Termesszük meg a növényvédelmünkhöz szükséges alapanyagokat, az önálló egységként működő gazdaságunk immunrendszerét.

Faápolás – gyümölcsészet

Gyógy- Metszés

A fák természetéből fakadó habitus kialakítására törekszünk. Nem birkózunk a fákkal évről évre, épp ellenkezőleg minél kisebb beavatkozással segítünk egy egy sebesülés, félresikerült metszés következményeit kiheverni. A termésmaximalizálás helyett a fák egészsége és kiegyensúlyozottsága számunkra a legfontosabb.

Fagyógyítás

Legyen szó tápanyag-hiány betegségekről, kórokozókról, kártevőkről a hangsúlyt mindig a megelőzésre fektetjük. Minden növényvédelmi problémára tudunk bio- megoldást.

Fa elsősegély: Viharkár esetén vagy a kéreg részleges elvesztésekor, ha nem habozik szólni nekünk, segíthetünk a fának visszanöveszteni a kérgét és megakadályozzuk a további fertőzések kialakulását.

Idős fák ápolása

Kedvenc időtöltéseink közé tartozik idős fák odvainak rendbe tétele, sebeik begyógyítása, koronájuk szelíd megifjítása.

Oltás/szemzés

Kedvenc gyümölcsfajtáját szívesen továbbszaporítjuk, fiatal fáit átoltjuk/ szemezzük, nem termő gyümölcsfáját termőre fordítjuk.

Favédelem építési területen

Mielőtt építkezni, felújítani  kezdene, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy szeretett fái ne essenek áldozatúl a akár a munkagépek okozta talajtömörödésnek, esetleges vegyszer elsodródásnak vagy a nem szakszerűen kiásott közműároknak.  Az ilyen károk a növényeken sokszor csak évek múlva jelentkeznek és az esetek nagy részében akkor már nem sok mindent tudunk tenni értük. Előzze meg a bajt!

Virágvíz készítés, illóolaj lepárlás

Saját szaunaolajat, parfümöt esetleg bio-növényvédőszert, masszázsolajat szeretne növényei felhasználásával ? Szakszerűen lepároljuk kertje illóolaj tartalmú növényeit. 

Virágvíznek, hidrolátumnak nevezzük az illóolajos növények vízgőz desztillációs lepárlása során keletkező, illóolaj szemcséket tartalmazó vizeket. Amennyiben nagy mennyiségű növényt párolunk le, az illóolaj a virágvíz tetején gyűlik össze.

Nagyasszonyaink maguk párolták a házi patikába szükséges virágvizeiket, orvosságaikat.  Ezekből a virágvizekből aztán mindig volt bőven a sáfár- , vagy számtartóházakban, az urodalom központjában, hogy mindig kéznél legyenek, ha szükség van rájuk. A Régi magyar konyha, háztartás elképzelhetetlen volt virágvizek nélkül.

A házi patikába való virágvíz készítésére alkalmas illóolaj tartalmú növények termesztése a kertbe az egész kert növényvédelme szempontjából már fél siker. Amennyiben ezeket a gyógynövényeket megfelelő helyre ültetjük, a támogatni kívánt növények mellé- köré, az ültetvényekbe, foltokba szórtan elhelyezve vagy az uralkodó szélirányra merőleges sorokban az ültetvén szélére ültetjük, sok esetben a virágvíz permetezésére már nem is lesz szükség.

Az egy családnak elengedhetetlen virágvíz mennyiséget növényfajtól függően, fajonként 30-35 darab növény biztosítani tudja. Amennyiben növényvédelmi felhasználása is van virágvizeinknek, úgy egy két hektáros családi gazdaság kezeléséhez 100-120 darab növény  fajonként biztosítja a megfelelő mennyiséget és a legnehezebb időkre feltölti a család házipatikáját.

Oktatási tevékenység

Erdei iskolai modulcsomagok

Mezőgazdasági gyakorlat,

Erdészeti gyakorlat Waldorf iskolák részére

Tematikus napok nyári táborokban

Előadások, műhelymunkák

Lépjünk kapcsolatba!

Szász Domokos

+36 20 311 0362

okotopkertmuhely@gmail.com

Taliándörögd

Tervezzük meg együtt álmai biokertjét, mi megépítjük!

Célunk, hogy leendő kertje összhangban legyen az Önt körülvevő természettel.