Szolgáltatásaink

Kerttervezés

Ökológiai szemléletű kerttervezésünk alapja,  hogy megtaláljuk az Önnek és kertjének/gazdaságának legmegfelelőbb ökológiai gazdálkodási formát.  Otthonosan mozgunk a különböző ökológiai mezőgazdasági irányzatok között, a mi feladatunk, hogy ezen ősi tudásokat alkalmazó, viszonylag fiatal irányzatok elemeit a táj, a környezet adottságainak és a kert funkciójának figyelembe vételével a lehető legjobb arányban vegyítsük a hagyományos magyar kerttel: 

 • Hagyományos tájhasználat
 • Alkalmazkodó gyümölcsészet
 • Toroczkai Wigand Ede
 • Edmond Bordeaux Székely
 • Permakultúra
 • Biodinamikus gazdálkodás
 • Erdőkertek
 • Pro Silva erdőgazdálkodás
 • Anasztázia kertek
 • Mélymulcs

A tökéletes kertélményhez nemcsak a színek, illatok harmonikus kavalkádja, de az állandó csodálatos füttykoncert és tücsökciripelés, döngicsélés is hozzátartozik. Kertészeti munkánk során, tervezéstől fenntartásig nagyon fontos számunkra, hogy a lehető legtöbb kisemlős, madár, hüllő – kétéltű és rovar otthonra leljen. Segítünk megszerezni a Madárbarát Kert tanúsítványt az MME-től.  Megfelelő pillangócsalogató növénytársítással a környék összes gyönyörű lépkéjét kertjébe csalogatjuk! 

 

Hagyományos magyar kert

A kert lehetőségeihez mérten gondosan összeválogatjuk azon növényeket, melyek egyetlen hagyományos magyar paraszti portáról sem hiányozhattak.  Legyen szó előkertről, a ház körüli ágyásról vagy egy színes foltról a veteményesben, kora tavasztól késő őszig folyamatos virágzási sort állítunk össze Önnek nagyanyáink kedvenc virágaiból. 

 

 

 

Gyümölcsös telepítési terv

Összeállítjuk a táj természeti adottságaihoz leginkább alkalmazkodó, az Ön és a gyümölcsfák igényeit maximálisan figyelembe vevő, régi magyar gyümölcsfajtákból álló fajtasort. Kérésére minél jobban széthúzzuk a gyümölcsérést, a folyamatos friss gyümölcsellátás érdekében.         Munkacsúcsokat alakítunk ki, ha inkább lének, pálinkának, befőttnek, lekvárnak vagy aszalványnak szeretne több gyümölcsöt feldolgozni.

Gyógynövényes - Zöldséges, konyhakert tervezés

Önnek csak meg kell adnia a család kedvenc zöldségeit, melyekre a tervezésnél nagyobb hangsúlyt fektetünk. A növénytársítások, vetésforgók összeállítása, a tápanyag- utánpótlási terv már a mi dolgunk, legyen szó a balkonoktól az emelt ágyásokon át akár a nagyobb, mélymulcsos veteményesekig. A manapság divatos tájidegen díszkert helyett vegye körbe magát mutatós veteményessel, így nem csak a befektetett energia lesz kevesebb, de mindig kerül friss biozöldség az asztalra.

Kertépítés

Tájba illő természetes anyagokból vállaljuk biokertek teljes körű generál kivitelezését, a földmunkától, szárazon rakott terméskő támfalaktól a szakszerű faültetésen át, a különböző kerti építményekig. Ökológiai élőhelyteremtés mesterfokon!

Kertépítés

Tájba illő, természetes anyagokból
Fenntarthatóság
Őshonos növények, magyar fajták
Gyümölcsös, zöldséges
Kerti építmények, ácsmunkák
Pergolák, szaletlik, kerti bútorok
Tűzhelyek, kemencék
Élőhelyteremtés

Tűzterek, kemencék

Kerti tűzrakó, kenyérsütő kemence, füstölő kemence, grill, aszaló kemence, katlantűzhely, takaréktűzhely, cserépkályha. A családot szeretné ellátni kenyérrel vagy az egész falut? Kisebb összejöveteleket tart, vagy háromszáz fős esküvőkre szeretne sütni-főzni kertjében? Szakács szaktanácsadónk bevonásával tervezzük meg az igényeit legjobban kiszolgáló kerti konyhát.

 

Ácsmunkák

Pergola, terasz, szaletli, fa lépcső, kerti faház. Minden, ami ácsmunka.

 

Kertfenntartás

,Az általános kertfenntartási munkákat, mint fűnyírás, kaszálás, sövényvágás, gyomlálás, erős ökológiai szemlélettel végezzük, az ott élő madarak és rovarok nyugalmát és életciklusait figyelembe véve.  Kizárólag szerves tápanyag utánpótlást és bio növényvédelmet alkalmazunk .

Növénytelepítéssel, növényápolással kapcsolatos szolgáltatásaink során, mindig igyekszünk a lehető legjobban figyelembe venni az aktuális tevékenységeket segítő kozmikus hatásokat, a Thun -féle Biodinamikus Vetési naptár segítségével.  

Növényvédelem

Munkánk során kizárólag a Biokontroll által biodinamikus gazdaságokban engedélyezett növényvédő szereket használjuk.  Egy holisztikus szemlélettel művelt, ökológiai kapcsolatokra támaszkodó kert növényvédelmének célja, a növények egészséges fejlődéséhez, vitalitásához szükséges feltételek biztosítása és a kár- valamint kórokozó szervezetek jelenlétének olyan szinten tartása, mely jelentős gazdasági károkat nem okoz, viszont biztosítja az ökoszisztémában betöltött szerepük kiteljesedéséhez szükséges feltételeket.  A növényvédelem nem határolódik el élesen, hanem beágyazódik az élőhelyvédelmi és természetvédelmi intézkedések közé.Termesszük meg a növényvédelmünkhöz szükséges alapanyagokat, az önálló egységként működő gazdaságunk immunrendszerét!

 

 

 

Gyógymetszés

A fák természetéből fakadó habitus kialakítására törekszünk. Nem birkózunk a fákkal évről évre, épp ellenkezőleg, minél kisebb beavatkozással segítünk egy-egy sebesülés, félresikerült metszés következményeit kiheverni.                                     A termésmaximalizálás helyett a fák egészsége és kiegyensúlyozottsága számunkra a legfontosabb.

Oltás/ szemzés

Kedvenc gyümölcsfajtáját szívesen továbbszaporítjuk, fiatal fáit átoltjuk/ szemezzük, nem termő gyümölcsfáját termőre fordítjuk. 

Idős fák ápolása

Kedvenc időtöltéseink közé tartozik idős fák odvainak rendbe tétele, sebeik begyógyítása, koronájuk szelíd megifjítása.

 

 

 

Fagyógyítás

Legyen szó tápanyag-hiány betegségekről, kórokozókról, kártevőkről, a hangsúlyt mindig a megelőzésre fektetjük. Minden növényvédelmi problémára tudunk bio megoldást.

Fa elsősegély: viharkár esetén vagy a kéreg részleges elvesztésekor, ha nem habozik szólni nekünk, segíthetünk a fának visszanöveszteni a kérgét, és megakadályozzuk a további fertőzések kialakulását.

 

Favédelem építési területen

Mielőtt építkezni, felújítani  kezdene, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy szeretett fái ne essenek áldozatul a akár munkagépek okozta talajtömörödésnek, esetleges vegyszer elsodródásnak vagy a nem szakszerűen kiásott közműároknak.  Az ilyen károk a növényeken sokszor csak évek múlva jelentkeznek, és az esetek nagy részében akkor már nem sok mindent tudunk tenni értük. Előzze meg a bajt!

 

Virágvíz készítés, illóolaj lepárlás

Saját szaunaolajat, parfümöt esetleg bio növényvédőszert, masszázsolajat szeretne növényei felhasználásával ?        Szakszerűen lepároljuk kertje illóolaj tartalmú növényeit. 

Virágvíznek, hidrolátumnak nevezzük, az illóolajos növények vízgőz- desztillációs lepárlása során keletkező, illóolaj szemcséket tartalmazó vizeket. Amennyiben nagy mennyiségű növényt párolunk le, az illóolaj a virágvíz tetején gyűlik össze.

A házi patikába való virágvíz készítésére alkalmas, illóolaj tartalmú növények termesztése a kertben, az egész kert növényvédelme szempontjából már fél siker. Amennyiben ezeket a gyógynövényeket megfelelő helyre ültetjük, a támogatni kívánt növények mellé/köré (az ültetvényekbe, foltokba szórtan elhelyezve, vagy az uralkodó szélirányra merőleges sorokban, az ültetvény szélére ültetjük), sok esetben a virágvíz permetezésére már nem is lesz szükség.

Természetvédelmi szolgáltatások

Összes szolgáltatásunk alapja a természettel összhangban végzett kertművelés. Mind a tervezési, kivitelezési és a fenntartási munkáink során is a természetvédelmi alapelveinkhez ragaszkodunk. Csak a  könnyebb átláthatóság kedvéért gyűjtöttük csokorba a mélyebb természetvédelmi szakmaiságot igénylő szolgáltatásainkat. 

 • Élőhelyfelmérés
 • Természeti értékek felmérése
 • Okszerű természetvédelmi terv kidolgozása
 • Élőhelyteremtés
 • Természetes élőhely kezelés
 • Hatástanulmányok

Oktatási tevékenység

Előadások, műhelymunkák

Madárgyűrűzés bemutató, biokertészkedés, Illóolaj lepárlás…stb

Erdei iskolai modulcsomagok

Madárgyűrűzés bemutató, aktív természetvédelem, patakvizsgálat, rovarászat, gyógynövénytúra, erdőismeret….

Tematikus napok nyári táborokban

Szívesen ellátogatunk nyári táborokba egy-egy tematikus napot tartani.           A választható programokat a tábornak otthont adó táj adottságai határozzák meg.

Mezőgazdasági gyakorlat, Erdészeti gyakorlat vezetése Waldorf iskolák részére

Célunk, hogy a gyakorlat végére a fiatalok biztonsággal, érdeklődéssel, otthonosan mozogjanak a természetben. Rámutatunk, hogy milyen jó tanítómester az erdő, és igyekszünk olyan hasznos tudást átadni nekik, melynek segítségével környezetüket minden teremtmény számára élhetőbbé tudják formálni. A teljes program a Pro Silva Egyesület természetközeli erdőgazdálkodása szellemiségében zajlik.

A programok során az alábbi témakörökkel találkozhatunk:                hagyományos tájhasználat, biodinamikus gazdálkodás, földrajz, geológia, botanika, növényhatározás, ehető vadnövények, gyógynövények, illóolaj lepárlás,  gombaismeret, etnobotanika, invazív növények, gyümölcsészet, gyümölcsfa szemzés, fagyógyítás, fafelmérés, forrástisztítás, vízi gerinctelen jószágok határozása, rovartan, vadon élő állatok ismerete, madarászat, madárvonulás kutatás, élőhelyismeret, ökológia, erdőéltetés, erdőfürdőzés, természetvédelem…

A természettel összhangban dolgozunk, tájba illeszkedő kerteket teremtünk.

Lépjünk kapcsolatba!

Szász Domokos

+36 20 311 0362

okotopkertmuhely@gmail.com

Taliándörögd

Tervezzük meg együtt álmai biokertjét!

Célunk, hogy leendő kertje összhangban legyen az Önt körülvevő természettel.